HÜKÜMETİMİZE AÇIK ÇAĞIRI (1): SURİYELİ ÖĞRENCİLER KONUSUNDA
STRATEJİK YAZILAR (1)

V. Doğan GÜNAY


Ülkemizdeki Suriyeliler bir gerçek. Savaş bitse de ne kadarı geri döner orası da belli değil. Bu insanları "ötekileştirmeden" bir an önce uyum kursları ile toplumumuzla uyumlu hale getirelim. Uzun uzadıya yazmaya gerek var mı? Bu genç nüfusu eğitmezsek, onları uyumlu hale getirmezsek, bulunduğu toplumda sorunlu kişiler olacak ve çevresine zarar verecektir. Elbette önce kendi ülkelerine gitmelerini sağlamak gerekir. Ama ne zaman gideceği belli olmayan bu kitleye hem içinde yaşadığı toplumla uyum sağlamasını sağlamak hem de gitse bile Türkiye'den yararlı bilgilerle dönmesine katkı vermek doğru bir yaklaşım olacaktır.
Gazetelerde Suriyeli öğrencilerin eğitimleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığının bir girişim içinde bulunduğunu öğreniyoruz. Bu öğrenciler için "Türk Kültürü Ortaokulu” ve “Sosyal Bilimler ve Kültür Lisesi" açılmalı ve bu öğrenciler ilgili liselerde okutulmalıdır. Suriyeliler Türkiye’nin her yerine dağıldılar, bu kadar geniş bir alanda açılması zor. Ama bu topluluğun yoğun olarak yaşadığı yerlerde onlara özel ilkokulu ve diğer eğitim kurumları açılabilir. Türkçe kursları ve Türkçe dilinde yapılan eğitimle bu ilkokul-ortaokul ve liselerde eğitim görmeleri sağlanır. Bu okullar Türkçeyi öğrenmelerine ve Türk kültürüne ve Türk toplumuna uyum sürecine katkı verir. Kendi ülkelerine gitse de yine bu ulusa ve bu ülkeye olumlu bakmayı sürdürür.
Bu okullardan mezun olduktan sonra şu tür istekler ortadan kalkar:
Bu okulların programları hazırlanabilir. Ortaokul Türkiye'deki öğrencilerin sistemi, bazı değişiklikler yapılarak uygulanabilir. Yeni oluşturulacak liseler için bütünüyle Türk kültürünü, uygarlığını ve tarihini öğretecek bir program hazırlanmalıdır. İnsanbilim, budunbilim alanlarıyla ilgili dersler, coğrafya, Türk eğitim yapısı, hukuk, aile yaşantısı gibi dersler olmalıdır. Yine hoşgörü, çok kültürlülük, Türkiye'nin dış politikası gibi konuları içeren dersler de olmalıdır.
Sonrasında bu öğrencileri bazı özel alanlarda lisans eğitimi almaları da sağlanabilir. Özellikle Türklük bilimi, Türk dili ve edebiyatı, Tarih, uluslar arası ilişkiler gibi bölümlerde eğitim yapmaları sağlanmalıdır. Asıl olarak da Türkiye ve Kültür çalışmaları, Ortadoğu araştırmaları ve Türkiye gibi yeni bölümler açılıp buralarda eğitim görmeleri sağlanması yararlı olur. Kültürbilime Giriş[1] kitabında bu konuda çok fazla bilgi bulunabilir.
Zamanım olunca bu liseler için bir program hazırlayıp burada yayınlayacağım. Kim okur, kim yararlanır bilemem ama önemli gördüğüm bu konuyu buradan duyurmak istedim.

SURİYELİ ÖĞRENCİLER İÇİN ORTAOKUL VE LİSE MÜFREDAT PROGRAMI
1. Ortaokul
Türkiye'de uygulanan derslerin çoğunluğu uygulanır. Ama ek olarak şu dersler de eklenmelidir
 




[1] GÜNAY, V. Doğan (2016) Kültürbilime Giriş, İstanbul: Papatya Yayınları (http://www.tdk.com.tr/Kulturbilime-Giris_43061.html)


Yorumlar

  1. Dile getirmiş olduğunuz düşüncelerinizde sonuna kadar haklısınız hocam.İvedilikle gereken önlemler alınmalı.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Sayın hocam liseler için yayinlayacak olduğunuz programın birçok kişi tarafından okunup kullanılacağına adım gibi eminim. Merakla bekliyoruz hocam.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZÜNDE GÖZ İZİ VAR, SANA KİM BAKTI YARİM?

TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİ OLABİLİR Mİ?

"KOR" FİLMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME/ÇÖZÜMLEME