Adama göre iş / İşe göre adam. Hangisi olmalı?

TEMEL ÖLÇÜT İŞE UYGUN ADAM ALMAK, ADAMA UYGUN İŞ ARAMAYALIM
GÜNCEL KONULAR (3)

V. Doğan Günay
 

Merhabalar,
Son birkaç gündür ülkemiz üzerine oynanan oyunları dinliyorum. Bir hayli ürperiyorum.
Bu konulara pek girmek istemiyorum. Girince tam dalmak gerekiyor. Ne diyordu Ataol Behramoğlu?
          Kucakladın mı sımsıkı kucaklayacaksın arkadaşını
Kavgaya tüm kaslarınla, gövdenle, tutkunla gireceksin
Ve uzandın mı bir kez sımsıcak kumlara
Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taş gibi dinleneceksin
                                                         (Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var)

 Gerçekten bu konuların içerisine de böyle dalacaksın. Ama ben politika uzmanı değilim. Terör uzmanı hiç değilim. Gazetelerden okuduklarımla yazı yazmak da çok sığ kalacaktır. Ama tüm bunların ötesinde ülkeme karşı sorumluluğum var. Ülkemin daha ileri gitmesini istiyorsam bildiklerimle toplumumla paylaşmam gerekiyor.

Türkiye'nin sorunu yönetim biçimiyle ilgili. Atatürk'ün belirlediği "çağdaş uygarlık düzeyi" herkes tarafından kabul edilmediği anda sitem sorgulanır hale gelir. Özellikle dini değerlere sahip çıkan partilerin bu durumla büyük sorunları var. Dine dayalı devlet kurmak istiyorlar. Böyle olunca demokrası, cumhuriyet gibi düşünceler sadece bu türdeki partilerin iktidara gelmesine kadar kullandıkları araç durumuna gelir. İktidarı iyice perçinledikten sonra her yere yerleştikten sonra demokrasi - memokrasi hak getire. Bir de ülkenin bulunduğu yer açısından çok hassas bir yerdedir. Bir dönem bütün askeri teoriler Akdeniz'le ilişkili olarak kurulurdu. Şimdilerde Uzakdoğu'ya doğru kaydı. Ama yine de Türkiye'nin jeostratejik konumu açısından çok hassas bir yerde bulunuyor. Sadece şunu söyleyeyim: Eğer sen ülke içinde düzgün bir sitem kuramazsan dışarıdan mutlaka birileri seni kullanır.

Şu FETÖ denilen örgütü doğru okumak gerekiyor. Bir din adamı bu denli bir hiyerarşik yapı kuramaz. Bylock denilen çok özel şifreli iletişim aracını ya da haki renk giyince şu anlama gelir, siyah giyince bu anlama gelir türü ayrıntılı şeyleri düşünemez. Moda terimle "üst akıl"a bakmak gerekiyor.

FETÖ ile ilgili temizlik yapılıyor da yerine ne konuluyor? Duyduklarıma bakarak, FETÖ örgütü mensupları atılıp yerine başka tarikatlara bağlı kişiler konuluyormuş. Yani Fetullahçılar gitti, yerine İsmail Ağa Cemaati, İskender Paşa Cemaati, Erenköy Cemaati, Süleymancılar, İhlascılar, Kırkıncı Hoca ve Yazıcılar gibi diğer Nurcu guruplar, Nakşibendi Yahyalı Cemaati, Melamiler, Hakikatçiler, Hazneviler, Menzilciler, İcmalciler, Uşşakiler, Cerrahiler, Kadiri Muhammediye, Hizbül Tahrir, Tillocular, Galibiler, Halveti Tarikatının Şabaniye kolu, Adnan Hoca Grubu ya da Mustafa İslamoğlu Grubu ile doldururursanız ileride bunlar ülkenin başına bela olacaktır.

Sadece şunu soralım: Dünya üzerinde büyük devlet olma iddiasındaki hangi devlet dini tarikatlarla, imam-hatip okulları ile, bilimden uzaklaşarak bu yolda başarılı olmuştur. İleride bir darbe daha yedikten sonra mı gerçeği görebileceğiz.

Şunu unutmayalım: İşin ehlini işe alalım. Adamın dini, siyasi görüşünü göz önünde bulundurursak eninde sonunda bu kişi alan kişiye zarar verir. Ünlü sözdür: "devrim önce kendi çocuklarını yer". sen dindar yapacağım diye bir yola girersin, sonra senin aldıkların seni alaşağı etmeye kalkarlar.

Bu ülkenin gelişimi çağdaş uygarlık yolunda gitmekle olacaktır. Bilimsel gelişme, hukuktaki gelişme bir ülkenin gelişmesi ve dünyanın önemli bir gücü olması için çok önemlidir. Felsefenin toplumsal yaşamda önemli bir yeri olduğu gün bu ülke daha ileri gidebilecektir. Dünyada gelişmiş ülkelere bakın, pozitif bilimler ile insanlık bilimleri atbaşı gider. Birisini ötekine tercih edilmez.

Çağdaş, laik ve başarılı bir Türkiye dileklerimle....


=================================== 

Anahtar sözcükler:

Tarikatler, çağdaş Türkiye, gelişim, Türkiye’nin güncel sorunları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZÜNDE GÖZ İZİ VAR, SANA KİM BAKTI YARİM?

TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİ OLABİLİR Mİ?

"KOR" FİLMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME/ÇÖZÜMLEME