Türk kolejleri


HÜKÜMETİMİZE AÇIK ÇAĞIRI (3): YURT DIŞINDA “TÜRK KOLEJLERİ” ADIYLA İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI AÇILSIN
STRATEJİK YAZILAR 5

V. Doğan Günay



Şu sıralar tam anlamıyla "yedi düvelle savaş halindeyiz". Bir taraftan Suriye, Irak, içeride PKK ve içeride-dışarıda FÖTÖ var. Bu süreci çok iyi yönetmek gerekiyor. Örneğin "%50'yi evde zor tutuyorum" türü bir söylem yerine "%100 birlikte hareket ediyoruz" demek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü böylesi zor bir dönemi sadece bir politik partinin taraftarları ile götürebilmek zordur. Düşünün FETÖ tüm dünyada örgütlenmiş. Şunu da açık söylemek gerekiyor ki FETÖ ile savaşım konusunda sayın cumhurbaşkanımız yapayalnızdır. Politikadaki FETÖcüleri temizlemedikleri için AKP asla sayın cumhurbaşkanımızın yanında yer almıyor.
Yurt dışındaki FETÖ yapılanması yakın ve uzak vadede Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar verebilecektir. Karalama kampanyası yapabilirler. Değişik toplumsal baskı gruplarında örgütlenip Türlkiye'yi zora sokabilirler. Bugün (13 Kasım 2016) günü dışişleri bakanımız sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'a "Ekonomik yaptırımlar konusunda elinden geleni ardına koymasın. Ne yapmak istiyorsa yapsın" biçiminde bir karşılık veriyor. Sayın Schulz'un söyledikleri sıkıntılı şeyler. Biraz havadan bakar havalarda, buna karşılık vermek gerekiyor. Ama bugüne kadar Rusya ya da Amerika Birleşik Devletleri'nin dışişleri bakanlarından böyle bir şey duymadık. Bu tür “hamasi” nutuklar ileride karşımıza daha sıkıntılı durumlar olarak gelebilir.
FETÖ anında bu tür sıkıntılı durumdan yararlanmak isteyebilir. Bu nedenle daha diplomatik bir dil kullanmakta yarar vardır.
Bir de yurt dışındaki “Türk okulları” olarak bilinen malum okullarla ilgili umarım devletimizin bir planı, düşüncesi vardır.
Şu sıralar çok yoğun olarak yurt dışındaki Fetullah Gülen okullarının kapatılması istenmektedir. Bu mücadele sürsün ama bence ilgili ülkelerde çok nitelikli Türk okulları açılsın. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir birim tarafından yürütülsün. Elbette ilgili ülkenin özelliklerini göz önünde bulunduracaktır.
Okul mezunlarının %50’sine Türkiye’deki üniversitelerde okumaları göz önünde bulundurulsun. Her okuldan %10 öğrenciye burs verilerek Türkiye’de yüksek öğrenimlerini yapmaları sağlansın.
Elbette bu Fetullah Gülen’e karşıt bir durum gibi yapılmasın. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir politikası gereği yapıldığı anlatılsın.
Bu okulların eğitimi gerçekten nitelikli olsun. Yani o ülkede bu okullar tercih edilen okullar olarak ortaya çıksın.
Eğitim olarak da çağdaş eğitim örnekçesi benimsensin. Seçmeli derslerde Türk kültürü, Türk felsefesi, mitoloji, folklor gibi dersler olabilir.

13 Kasım 2016
 



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZÜNDE GÖZ İZİ VAR, SANA KİM BAKTI YARİM?

TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİ OLABİLİR Mİ?

"KOR" FİLMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME/ÇÖZÜMLEME