KAZIBİLİM GÖSTERGEBİLİMİ, SÖYLEM ÇÖZÜMLEMESİ

İNTERNETTEKİ SÖZLÜ SUNUMLAR

Merhabalar,
Bu sayfada internette olan sözlü sunumlarımı koyacağım.

1. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dilbilim Bölümünde verdiğim "söylem çözümlemesi" konferansı
https://www.youtube.com/watch?v=KGT_QH1PKvs
Bu sunumu çeken ve YouTube'da yayınlayan Dilbilim Topluluğu başkanı Fatoş Eren Özdemir ile başkan yardımcısı olan Ahmet Bilal Özdemir'e çok teşekkür ederim.

2. Kazıbilim (fr. archéologie) ve göstergebilim kongresindeki sunum:
https://www.youtube.com/watch?v=RCo00hyyKaE
https://bymagaza.net/v-20150618-134220-ll-mpeg4-aac-1/
İkinci adres açlışıyor

Bu konferansı kaydeden ve YouTube'da yayınlayan sevgili Melih Çomak'a çok teşekkür ederim.

3. Çağdaş Toplumları algılamada kültür göstergebiliminin rolü. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde Nisan 2017 tarihinde verdiğim konferans
https://www.youtube.com/watch?v=bwb07RSgnAc&app=desktop



======================
Bazı Göstergebilim Alanlarrı


Genel göstergebilim: Geliştirilen kuramın diğer tüm alanlarca kullanıldığı ve genelde yazınsal çözümleme örnekçeleri ile desteklenen bir alandır.

Bilişsel göstergebilim: Bilişsel bilimler tarafından, anlam ortaya çıkartma çalışmaları hakkında geliştirilen kuramlar ve yöntemlerin kullanılması ve birleştirilmesinin incelenmesidir.

Biyo-göstergebilim: Canlılar bilimi kapsamında bulunan işaretler ve kodların üretilmesi, bunlar hakkında alınan önlemlerin ve bunların anlamlarının anlanmaya çalışılması süreçlerini inceleyen araştırma ve incelemeler alanıdır.

Dinsel göstergebilim: Dini metinleri yorumlama kullanılır.

Düzenleme göstergebilimi: Özel ve kamu sektöründe işletme organizasyonlarında bilgilendirimin nasıl ortaya çıktığını, nasıl işleme konulduğunu, nasıl dağıtıldığını, nasıl saklanıldığını ve nasıl kullanıldığını inceler.

Hukuk göstergebilimi: Hukuk metinlerini daha iyi anlama konusunda uygulanan yeni yaklaşımlar

Kazıbilimsel göstergebilim: Son olarak buraya kazıbilimsel göstergebilim  (fr. archéosémiotique) diye yeni bir başlık açılabilir. Kazılarda bir yığın eski dönemlerde kullanılan göstergeler günışığına çıkartılıyor. Bu göstergelerin yorumlanması gereklidir. Kazılarda çıkan göstergeleri kendi bütünlüğü içinde değerlendirip anlamlandıran bir göstergebilimin alt alanıdır.
Kültür göstergebilimi: Umberto Eco tarafından geliştirilen her türlü kültürel olguların göstergebilimsel yöntemle anlamlandırılma biçimini belirtir.

Mimarlık göstergebilimi: Mimarideki anlamlı yapıları çözümlemede kullanılan bir yaklaşımdır. Uzam ve biçimlerin çok önemli bir yer tuttuğu bir göstergebilim alanıdır.

Mühendislik göstergebilimi: Tasarım yapımcısı mühendisler ve bu bilgi ve ürünlerin kullanıcıları arasında bilgisayar kullanarak yapılan iletişimlerin zaman içinde gelişmelerini inceler.

Müzik göstergebilimi: Müzik yapıtlarının anlamlandırılması sürecini ortaya koyan bilim dalıdır.

Reklam göstergebilimi: Reklam bildirilerini daha iyi anlamak ve daha özgün reklam bildirileri oluşturmada göstergebilimden yararlanılmaktadır.

Sinema göstergebilimi: Bir anlatı türü olarak sinemanın göstergebilimsel yöntemle okuma sürecini belirtir.

Şehircilik göstergebilimi: Şehirleşme içinde ortaya çıkan ișaret ve simgelerin anlamlarını ve şehir yaşamı tarafından bunların algılanmalarını inceler.

Tiyatro göstergebilimi: Tiyatro metinlerinin ve sahnedeki tiyatro oyunlarının bu kurama göre çözümlenmesidir. Aslında tiyatro metinlerinin göstergebilimsel okunması yazınsal göstergebilimi de ilgilendirmektedir. Ancak sahne üzerindeki oyunu çözümlemeyi amaçlayan bir tiyatro göstergebilimi çok özgün sonuçlara ulaşmıştır.

Toplumsal göstergebilim: Çeşitli topluluklar içinde konuşma, yazma, moda, bilgilenimle ilgili medya ve reklam gibi kültürel kodları içine alan cemiyetin semiyotik manzarasının incelenmesini geliştirmeye çalışır.

Tutku göstergebilimi: İnsan tutkularının nasıl düzenlendiği konusunda oluştuğu anlam olgularını sorgular.

Ürün göstergebilimi: Üretilen fiziksel nesnelerin tasarımlarının yapılması sırasında uygulanan göstergelerin kullanışının incelenmesi ele alır. Endüstri ürünlerinin tasarımında göstergebilimsel verilerden yararlanmayı ele alır.

Yazınsal göstergebilim: Yazınsal metinlerdeki anlamlama olgusunu ortaya koymaya çalışır. Üç aşamalı bir okuma süreci önerir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZÜNDE GÖZ İZİ VAR, SANA KİM BAKTI YARİM?

"KOR" FİLMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME/ÇÖZÜMLEME

7. Koğuştaki Mucize Filmini Göstergebilimsel Okuma Denemesi