İnternette Türkçe kullanımı


HÜKÜMETİMİZE AÇIK ÇAĞIRI (4): SANAL ORTAMDA (İNTERNET) TÜRKÇE KULLANIM ORANINI ARTTIRALIM / STRATEJİK YAZILAR 4

V. Doğan Günay

Bu konuyu çok uzun yazmak olası. Belki fırsatım olursa onu da yaparım. Ama derdimi çok kısa belirteyim
Geleceğin dünyasında internet çok önemli bir yeri var. Şimdiden de öyle. O zaman bu alanda Türkçenin var olması, boy göstermesi önemlidir.
Çok acil yapılması gereken bazı konular var.
1. Her Türk firmasının mutlaka Türkçe bir web sayfası olsun. Ondan sonra isterse İngilizce, Fransızca ya da başka dillerde sayfaları olsun.
2. Her Türk firması mutlaka “.tr” uzantısını alsın. Bunlar bizim sanal ortamda “bayrak göstermemiz” olarak değerlendirilmeli ve ne kadar çok “.tr” uzantılı sayfa olursa bu bizim hanemize yazılacak bir durumdur.
3. TDK bir hayli yol aldı. Artık tüm dünyadan Türkçe Sözlüğe ulaşabiliyoruz. Yine TDK’nın birçok yayını sanal ortamda indirilebiliyor. Bunlara yeni belgeler, kitaplar eklenmelidir.
4. Şu YÖK’teki “İngilizce yayın” saçmalığına son verilsin. Mutlaka İngilizce yayınlar yapılsın. Mutlaka bunlar tüm dünyaya duyurulsun ama öncelikle Türkçesi olsun. Bu alanda yetişmiş bir ekip belli kurul tarafından belirlenen iyi bilimsel çalışmaları ayrıca İngilizce yayınlanması konusunda yazarına katkı versin.
5. ASIL OLARAK da, sanal ortamdaki “Türkçe belge” sayısını %5’lere çıkartma konusunda çok çaba harcayalım. Tüm diller sanal ortamdaki kendi diliyle olan yayınların artması konusunda çaba harcıyor. Biz ise İngilizcenin artması konusunda çaba harcıyoruz. İnternette mutlaka Türkçe yayının olması için gerekiyorsa teşvik bile yapılabilir. Dünyada bazı dillerin baskın öncelikli kullanımı var[1]. Örneğin 948 milyon İngilizce internet kullanıcı var. Bunu 751 milyon ile Çince izliyor. Sonra 277 milyonla İspanyolca izliyor. 168 milyon kişi Arapça kullanan, 154 milyon kişi Portekizce internet kullanıyor. Sonrası da bilindik diller: Japonca (115 milyon kişi), Malayca (109 milyon kişi), Rusça (103 milyon), Fransızca (102 milyon), Almanca (82 milyon kişi). Batının genel bir hastalığı var. Türkiye’yi biraz ötelerler. Bu yalnızca Türkçe değil, Arapça, Hintçe, Çince, Rusça için de böyledir. Ama onlar istese de istemese de daha ileriye geçmemiz gerekiyor. Bu 1o dili kullanan internet kullanıcılar dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarını oluşturmaktadır.




[1] http://www.internetworldstats.com/stats7.htm (son ulaşım: 22 Aralık 2016)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜZÜNDE GÖZ İZİ VAR, SANA KİM BAKTI YARİM?

TÜRKÇE BİR DÜNYA DİLİ OLABİLİR Mİ?

"KOR" FİLMİ ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME/ÇÖZÜMLEME